Ο υδραυλικός και η υδραυλική εγκατάσταση

υδραυλικός

Η υδραυλική εγκατάσταση είναι για το σπίτι μας ότι είναι τα αιμοφόρα αγγεία για το σώμα μας. Καθαρό νερό διοχετεύεται σε όλα τα σημεία του σπιτιού που το χρειάζονται (κουζίνες, τουαλέτες, μπαλκόνια, γκαράζ, μηχανοστάσια, αυλές και κήποι), ενώ αποχετευόμενα υγρά (αποτελούμενα κυρίως από νερό), φεύγουν από όλα τα σημεία που αναφέραμε παραπάνω και οδηγούνται προς ένα εξωτερικό αποχετευτικό σύστημα ή στην περίπτωση που αυτό δεν υπάρχει, προς έναν υπόνομο.

Η υδραυλική εγκατάσταση αποτελείται από δύο κομμάτια: αρχίζει με αυτό που περιγράφουμε σ’ αυτό το άρθρο, αλλά τελειώνει όταν μετά τα σοβατίσματα τοποθετηθούν τα είδη υγιεινής και οι μπαταρίες για να λειτουργήσει το όλο σύστημα πλήρως.

Ποιες όμως είναι οι απαιτήσεις μιας ποιοτικής υδραυλικής εγκατάστασης;

Κατ’ αρχάς η καλή υδραυλική εγκατάσταση ξεκινάει από τον καλό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα αν έχουμε περισσότερες από μία κουζίνες τοποθετημένες σε διαφορετικά επίπεδα (ορόφους), μας συμφέρει οι κουζίνες αυτές να βρίσκονται η μία πάνω από την άλλη. Έτσι θα σχεδιαστούν με βέλτιστο τρόπο οι αποχετεύσεις τους χωρίς περιττές και επιζήμιες διαδρομές μέχρι ένα σημείο συνάντησης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις τουαλέτες.

Μερικές βασικές αρχές της καλής υδραυλικής εγκατάστασης είναι:

 1. δεν κάνει θόρυβο

 2. δεν έχει διαρροές,

 3. είναι άμεσα ή τουλάχιστον εύκολα προσβάσιμη και συντηρήσιμη (δηλ. όσο το δυνατόν όχι μέσα σε τοίχους, αλλά κρυμμένη σε ντουλάπια κλπ),

 4. οι άκρες των σωληνώσεων που θα συνδεθούν με τις μπαταρίες και τα άλλα είδη υγιεινής πρέπει να έρθουν στις σωστές θέσεις ώστε να μην απαιτούνται αργότερα μετατροπές και επιπλέον γωνίες,

 5. θα πρέπει να μην πέφτει σημαντικά η τάση σε μία παροχή όταν χρησιμοποιείται κάποια άλλη παροχή.

 6. κάθε παροχή πρέπει να έχει διακόπτη που να μπορεί να την απομονώσει ώστε να είναι δυνατή η συντήρηση της σε περίπτωση βλάβης, 

 7. ο κάθε όροφος πρέπει να έχει δικό του πίνακα διανομής. Εάν στον όροφο υπάρχουν περισσότερες από μία ξεχωριστές κατοικίες τότε κάθε κατοικία πρέπει να έχει δικό της πίνακα διανομής,

 8. οι σωλήνες που μεταφέρουν ζεστό νερό, πρέπει να είναι πάντοτε μονωμένοι,

 9. ποτέ δεν πρέπει να αναμιγνύονται τα δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων. Τα όμβρια ύδατα είναι καθαρά και μπορούν και πρέπει να αξιοποιούνται όσο γίνεται,

 10. οι σωληνώσεις πρέπει να έχουν σχεδιαστεί έτσι που σε περίπτωση διαρροής μίας αποχέτευσης να μην είναι δυνατόν τα λύματα να μολύνουν το πόσιμο νερό (δηλ. οι σωληνώσεις αποχετεύσεων θα πρέπει να τοποθετούνται χαμηλότερα από αυτές της ύδρευσης).

 11. Τέλος, η επιλογή του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για τις σωληνώσεις ύδρευσης είναι πολύ σημαντική γιατί τα διάφορα οικοδομικά υλικά, με το πέρασμα του χρόνου, αντιδρούν μεταξύ τους (καθώς και με το υλικό των σωληνώσεων) προκαλώντας αλλοιώσεις. Στην περίπτωση που ο σωλήνας μας μεταφέρει ζεστό νερό, οι αντιδράσεις αυτές επιταχύνονται. 

Παλιότερα χρησιμοποιούσαμε τη λύση του γαλβανισμένου σιδήρου για τις σωληνώσεις ύδρευσης. Ο γαλβανισμός προστατεύει το σίδηρο από την οξείδωση. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό κι έτσι το υλικό αυτό τείνει να εγκαταλειφθεί στις μέρες μας.

Το συχνότερα χρησιμοποιούμενο υλικό στις μέρες μας στην Ελλάδα, είναι ο χαλκός. Ο χαλκός αντιδρά ελάχιστα με άλλα οικοδομικά υλικά, και σύμφωνα και με την εμπειρία που έχουν οι περισσότεροι υδραυλικοί, είναι ότι οι χάλκινοι σωλήνες ύδρευσης θα συμπεριφερθούν χωρίς πρόβλημα για τουλάχιστον 20 με 30 χρόνια. 

Η τελευταία τεχνολογία που διατίθεται στην αγορά είναι αυτή του επενδεδυμένου αλουμινίου. Οι σωλήνες αλουμινίου έρχονται με πιστοποίηση ζωής άνω των 15 ετών. Είναι γνωστό ότι το αλουμίνιο δεν οξειδώνεται (ή οξειδώνεται πολύ δύσκολα), και η συγκεκριμένη λύση, καθώς έχει επιπλέον προστασία από επένδυση κάποιου ανθεκτικού πλαστικού υλικού, είναι ακόμα πιο σίγουρη. Θεωρείται το καλύτερο από τα διαθέσιμα υλικά για σωληνώσεις αλλά στην Ελλάδα δεν έχει υποστεί την πολύχρονη δοκιμασία που έχει υποστεί ο χαλκός.

Τέλος για τις αποχετεύσεις, χρησιμοποιούνται συνήθως πλαστικοί σωλήνες, ενώ παλιότερα χρησιμοποιούνταν σωλήνες από πηλό, που όμως τώρα έχει σχεδόν τελείως εγκαταλειφθεί η χρήση τους μιας και είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στη θραύση απ’ ότι οι πλαστικοί.

Στις αποχετεύσεις έχει μεγάλη σημασία το διαμέτρημα και οι κλίσεις που θα έχουν οι σωληνώσεις. Πρέπει αμφότερα να είναι τέτοια που να αποτρέπουν την εναπόθεση υλικών με το χρόνο, ώστε να μην βουλώνουν. Είναι λάθος να πιστεύεται ότι το μεγαλύτερο διαμέτρημα και η μεγαλύτερη κλίση θα βοηθάει ώστε να μην εναποτίθενται υλικά. Επιπλέον θα πρέπει το σύστημα της αποχέτευσης να μην δημιουργεί ενοχλητικούς θορύβους κατά την χρήση του. Ο έμπειρος υδραυλικός θα κάνει τις άριστες επιλογές για κάθε περίπτωση, ώστε να μην έχετε τέτοια προβλήματα στο μέλλον.

Ασχέτως, όμως, του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί, κορυφαία σημασία για μία πετυχημένη υδραυλική εγκατάσταση, έχουν ο τρόπος και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει ο υδραυλικός για τις συνδέσεις των σωληνώσεων. Εξίσου όπως οι ίδιες οι σωληνώσεις, θα πρέπει και οι συνδέσεις να μην είναι ευπαθείς σε αλλοιώσεις στο πέρασμα του χρόνου. Επιπλέον σε ότι αφορά τις σωληνώσεις ύδρευσης, το σύστημα σωλήνων και συνδέσεων θα πρέπει να αντέχει τις μόνιμες υψηλές πιέσεις που θα δέχεται στο εξής. Έτσι όταν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και σύνδεση των σωλήνων, αλλά πριν αυτοί κλειστούν θα πρέπει το σύστημα να υποβάλλεται σε έναν τελικό έλεγχο υπό υψηλή πίεση. Έτσι θα βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν διαρροές. Τέλος (όσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό) η εγκατάσταση θα πρέπει να προστατευθεί από τα συνεργεία που θα ακολουθήσουν όταν τελειώσει τη δουλειά του ο υδραυλικός. Συμβαίνει, δυστυχώς όχι τόσο σπάνια όσο θα θέλαμε, αυτός που τοποθετεί λ.χ. πατώματα, να καρφώνει το πάτωμά του, προκαλώντας μία απειροελάχιστη διαρροή σε ένα σωλήνα. Η διαρροή αυτή δε γίνεται αντιληπτή παρά μόνο μετά από αρκετούς μήνες, όταν έχει καταστρέψει τα πανάκριβα πατώματά μας, των οποίων απαιτείται πλέον η αντικατάσταση.

Σε ότι αφορά την αποχέτευση και τους υπονόμους, θα πρέπει να αναφέρουμε τα εξής: Εφόσον δεν υπάρχει στην περιοχή μας αποχετευτικό σύστημα, θα πρέπει να κατασκευαστεί υπόνομος. Υπάρχουν δύο τύποι υπονόμων: οι στεγανοί (σηπτικοί) και οι απορροφητικοί. Στεγανός λέγεται ο υπόνομος εκείνος που δεν επιτρέπει στα λήμματα που περιέχει να διαρρέουν στο χώμα που τον περιβάλλει. Ο απορροφητικός υπόνομος, αντίθετα, είναι διάτρητος ώστε να επιτρέπει στα λύματα να διαρρέουν και να απορροφώνται από τα χώματα που τον περιβάλλουν. Οι απορροφητικοί εν γένει απαγορεύονται σε κατοικημένες περιοχές. Συνήθως και οι δύο τύποι υπονόμων κατασκευάζονται από έτοιμα δαχτυλίδια από μπετό που υπάρχουν σε διάφορες διαμέτρους ανάλογα με το επιθυμητό μέγεθος. 

Πηγή:

www.diakogeorgiou.gr via www.alpha6.gr