8 Συμβουλές για την εξοικονόμηση Πετρελαίου Θέρμανσης

πετρέλαιο θέρμανσης

 

Σίγουρα η αγορά πετρελαίου είναι ένα έξοδο που βαραίνει αρκετά τον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού κάθε χρόνο. Λόγω της αυξημένης του τιμής πολλοί αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν την εγκατάστασή τους με άλλες εναλλακτικές, παρόλα αυτά όμως το πετρέλαιο δε σταματάει να είναι ένας από τους βασιλιάδες της θέρμανσης, ιδιαίτερα στις πόλεις που δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο.
Γι΄ αυτό το λόγο παρακάτω παραθέτω μια σειρά από συμβουλές που μπορούμε όλοι όσοι χρησιμοποιούμε πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης να ακολουθήσουμε για την εξοικονόμησή του.

Οι βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επιτύχουμε τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου είναι είτε αυξάνοντας το βαθμό απόδοσης του πετρελαίου που καταναλώνουμε, είτε μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας του χώρου μας προς το περιβάλλον.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για την εξοικονόμηση πετρελαίου είναι τα εξής:

  1. Η συντήρηση και ο καθαρισμός του καυστήρα είναι ίσως ότι πιο σημαντικό. Η συντήρηση πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, όταν πια ζεσταίνει ο καιρός και σταματάμε τη χρήση του πετρελαίου.
  2. Τοποθέτηση μόνωσης στα τμήματα του δικτύου σωληνώσεων τα οποία είναι «γυμνά» και αποκατάστασή της μόνωσης στα τμήματα όπου υπάρχουν φθορές.
  3. Μόνωση της καπνοδόχου για την αποφυγή της υγροποίησης των καυσαερίων και ως αποτέλεσμα την προστασία του λέβητα.
  4. Είναι καλύτερο να διατηρούμε αναμμένο το σύστημα θέρμανσης σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, παρά να το ανοίγουμε και να το κλείνουμε συχνά. Επίσης ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη, κατά 1με 2 βαθμούς °C πιο χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν λείπουμε από το σπίτι.
  5. Συχνή εξαέρωση των θερμαντικών σωμάτων και αποφυγή της κάλυψης τους με υφάσματα, έπιπλα, διακοσμητικά κλπ. γιατί έτσι μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
  6. Τα διπλά τζάμια στα κουφώματα, η μόνωση στους τοίχους ακόμα και η χρήση αεροστοπ σε πόρτες και παράθυρα, μπορούν να μειώσουν αισθητά την απώλεια θερμότητας.
  7. Η αυτονομία είναι πολύ σημαντική γιατί δεν υπάρχει λόγος να θερμαίνεται ένας χώρος, ο οποίος δε χρησιμοποιείται και να ξοδεύεται άδικα πετρέλαιο.
  8. Ανοίγουμε τα παντζούρια τις ημέρες που έχει ηλιοφάνεια, εκμεταλλευόμενοι τις ακτίνες του ηλίου και τα κλείνουμε όταν είναι χαμηλές οι θερμοκρασίες, όταν φυσάει πολύ και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.